Tuesday, July 22, 2008

Przepisy- quiche z warzywami

Tak, tak, znowu pieke, chociaz obiecywalam sobie, ze wiecej nie bede. Maz pojechal robic zdjecia na maratonie, wiec korzystam z "wolnej chaty" i eksperymentuje w kuchni (tylko ja jestem swiadkiem moich ewentualnych niepowodzen).
Quiche udal sie nawet niezle, moglby byc troche bardziej slony (ale przeciez zawsze mozna dosolic) a kupny spod troche mniej slodki. Teraz mysle, ze w sumie mozna go bylo zrobic bez tego spodu i tez bylby dobry. Ale to juz plan na czas nastepnej nieobecnosci meza...


Quiche z warzywami

Skladniki:
-2 lyzki oliwy z oliwek,
-4 szklanki (=32 uncjowy= okolo litrowy pojemnik) swiezych warzyw (cukinia, papryka, cebula, pieczarki, brokul, baklazan...),
-1.5 lyzeczki soli (albo do smaku),
-1 lyzeczka bialego pieprzu (albo do smaku),
-1 lyzka swiezego, posiekanego estragonu (ja dalam suszony),
-4 jajka,
-11 szklanka (16 uncji= ok. 500ml) 20% smietanki,
-1/2 szklanki mleka,
-1/3 funta (150 g) startego odtluszczonego zoltego sera,
-1 kupny spod. Ja nabylam 2 spody o srednicy 9 cali (23 cm) i dobrze zrobilam, bo to wszystko nie zmiesciloby mi sie w jeden.

Jak zrobic:
Rozgrzac piekarnik do 350 stopni Fahrenheita (180 stopni Celsjusza). Na patelni podgrzac oliwe i podsmazyc wszystkie warzywa. Dodac pieprz, sol i estragon.
W misce ubic jajka, mleko i smietanki.
Nasypac troche tartego sera na kupny spod. Wypelnic warzywami. Posypac wierzch tartym serem. Zalac masa z miski. Wstawic do piekarnika i piec okolo 35- 45 minut az sie zetnie i ladnie przyrumieni. Wyjac z piekarnika, odczekac 5 minut. Kroic i jesc. Po ostygnieciu mozna podgrzewac w mikrofali lub jesc na zimno.

Przepis znaleziony w magazynie dla sportowcow.

No comments:

Post a Comment