Sunday, September 1, 2013

Salsa gruszkowo - paprykowa

Ostatnio zajmuje sie jedynie chodzeniem do pracy, spaniem i robieniem przetworow. Kilka dni temu zebralismy z Michaelem 5 galonow gruszek, z ktorych zrobilam salse. 
Przepisy w Stanach Zjednoczonych podawane sa za pomoca kubkow (cup), funtow (lbs) i uncji (oz), stad dziwne wartosci w mililitrach po przeliczeniu:
---

1 kubek octu (236 ml)
3 kubki dosc drobno (ale nie za drobno) pokrojonych, obranych i wydrazonych gruszek (709 ml)
3 czerwone papryki, dosc drobno pokrojone, bez pestek
3 zielone papryki, dosc drobno pokrojone, bez pestek
1 kubek cukru (236 ml)
2 lyzki soli
2 lyzeczki suchej musztardy (nie mam pojecia, jaka to jest sucha musztarda, dalam normalna)
1 lyzeczka zmielonej kurkumy
1/2 lyzeczki zmielonego ziela angielskiego
1/2 lyzeczki swiezo zmielonego czarnego pieprzu

I. Przygotowac duzy garnek (do pasteryzacji), sloiki i pokrywki

II. W garnku ze stali nierdzewnej polaczyc gruszki i ocet. Dodac papryki, cukier, sol, musztarde, kurkume, ziele angielskie i pieprz. Zagotowac na srednim ogniu, mieszajac. Zmniejszyc ogien i gotowac przez kilka minut, mieszajac od czasu do czasu, az calosc lekko zgestnieje (ok. 5 minut).

III. Wlac salse do sloikow, zostawiajac 1/2 cala (1 cm) wolnej przestrzeni. Wytrzec brzegi sloikow, zakrecic. 

IV. Zagotowac wode w duzym garnku. Wlozyc sloiki do wody (musza byc calkowicie przykryte woda). Poczekac az woda ponownie sie zagotuje. Pasteryzowac przez 20 minut. Zdjac pokrywke, poczekac 5 minut, wyciagnac sloiki, ostudzic.

---
Ball Complete Book of Home Preserving


3 comments:

  1. sucha musztarda to gorczyca. Bardzo lubię tu zaglądać, szkoda że dodajesz posty tak rzadko :)
    pozdrawiam
    Joanna

    ReplyDelete
  2. @Joanna - ciekawe, czemu nie napisali po prostu "gorczyca". Tej akurat mam pod dostatkiem :)
    Fakt, ostatnio dodaje posty rzadko. Praca mnie pochlania. Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete